Saint Tropez: wijnen bezienswaardigheden evenementen feesten en kastelen

Saint Tropez en omgeving met zijn heerlijke wijnen, bezienswaardigheden,  evenementen, feesten en prachtige kastelen. 

Saint Tropez 8

Saint Tropez: wijnen bezienswaardigheden evenementen feesten en kastelen

Saint Tropez is een wereldbekend klein havenplaatsje aan de Cote d Azuur gelegen in het departement Var. Saint Tropez heeft ongeveer 6000 inwoners, haar wereldbekendheid dankt zij voornamelijk aan Brigitte Bardot en haar rol in de film genaamd ”Et Dieu Crea la femme” (En God schiep de vrouw). Brigitte Bardot heeft aan het eind van de vijftiger jaren ook werkelijk enige tijd Saint Tropez als verblijfplaats gehad, maar de overlevering zegt dat ze er weggevlucht is voor de drukte. Jaarlijks trekt het bekende dorp ongeveer 5 miljoen bezoekers, de bijnaam van het dorp is Saint Trop (sint teveel). Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is Saint Tropez een ontmoetingsplaats voor kunstenaars en rijkeren.

De geschiedenis van Saint Tropez Frankrijk

Saint Tropez  Frankrijk ontstond in het jaar 1592 bij de bouw van de nog steeds bestaande citadel die diende als uitkijkpost. Saint Tropez heeft ondanks verschillende aanvallen zijn gunstige ligging aan de Golf weten te behouden. Tussen 1890 en 1925 stond Saint Tropez bekend  als schildersdorp en heeft zij een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de schilderkunst. Vanaf de jaren “20 was Saint Tropez eveneens een geliefd oord voor internationale modesterren. In de Tweede Wereldoorlog nam Saint Tropez een centrale plaats in tijdens de geallieerde aanval van Zuid-Frankrijk, die ook bekend stond onder de naam ” Operatie Dragoon” op 15 Augustus 1944. Gebombardeerde panden aan de haven werden direct na de Tweede Wereldoorlog wederopgebouwd en Franse existentialisten verbleven na de oorlog in het dorp. In de jaren vijftig werd Saint Tropez zoals geschreven voornamelijk door  Brigitte Bardot weer een bekende badplaats. De drukte in Saint Tropez is natuurlijk voornamelijk in de zomer.

De wijnen van Saint Tropez

De wijngaarden in deze streek vinden we voornamelijk in de buurt van heidevelden en pijnboombossen en deze wijngebieden hebben zich uitgestrekt van de berghellingen van Grimaud en Cogolin tot aan de badplaats Ramatuelle. Het A.O.C-wijngebied Cotes de Provence vinden we vanaf het achterland  van het departement Var door het middengebied rondom Draguignan  langs de gehele kuststrook tot aan Frejus. 75% van de wijnproductie van deze streek betreft rosé wijnen, 20% rode wijnen en slechts 5% witte wijnen. Druivensoorten die gebruikt worden voor zowel de rosé als de rode wijnen zijn:de Syrah, de Cinsault, de Cabernet-Sauvignon, de Tibouren en de Mourvedre. De heerlijke witte wijnen worden gemaakt van Semillon, Clairette, Rolle en Ugni-Blanc druiven.

Saint Tropez en bezienswaardigheden  in de omgeving

De in 1592 gebouwde citadel staat bekend als bezienswaardigheid, tevens is in de citadel een scheepvaartmuseum gevestigd. Ook de 18e-eeuwse kerk is een bezoek waard. Bij de kerk kan men tevens het standbeeld bewonderen van een bekende Franse admiraal.

Natuurlijk is ook de gezellige haven van Saint Tropez  een echte trekpleister voor de miljoenen bezoekers.

Badplaats Ramatuelle

De badplaats Ramatuelle heeft mooie stranden te bieden langs zijn 14 kilometer lange kustlijn, onder deze stranden bevindt zich ook het bekende strand van Pampelonne. Ramatuelle is bekend om het organiseren van jazzfestivals en andere muzikale evenementen tijdens de zomermaanden. Tevens worden er op stranden soms modeshows georganiseerd en zijn cafés en restaurants veelvuldig aanwezig. Tevens kan men er verschillende watersporten uitoefenen zoals:  waterskiën  en jetskiën.

Het middeleeuwse dorp Gassin

Dit middeleeuwse dorp wat is gelegen op 201 meter had als functie om te dienen als uitkijkpost bij aanvallen van de Barbaren. Vanuit Gassin kijkt men uit over het schiereiland van Saint Tropez evenals over de eilanden van Hyeres. Het dorp Gassin is om deze uitzichten nog steeds een geliefde bezienswaardigheid.

Het kasteel van Grimaud

Het kasteel stamt uit de 11e eeuw en is een feodaal bouwwerk vanwaar men een uitkijkt over het mooie dorp Grimaud, de baai van Saint Tropez en les Maures. Het gereconstrueerde dorp Port Grimaud ligt op 6 kilometer afstand  tussen moeras en duinen en is als toeristisch dorp interessant door de gezellige huizen aan het water , de kanalen en  de te maken boottochtjes.

Saint Tropez

Saint Tropez evenementen en feesten

Wijnfeest in de badplaats Ramatuelle

Dit wijnfeest vind plaats in een weekend in de eerste helft van Juli. Inlichtingen hierover zijn te verkrijgen bij het Office de Tourisme( de plaatselijke VVV ).

Wijnoogstfeest

Eind September vind er in Grimaud een wijnoogstfeest plaats ter gelegenheid van Saint-Michel. Informatie bij de VVV ter plaatse.

Feest van de “Vin Cuit”

Begin Oktober vind in Plan-de- La-Tour een feest plaats waarbij bereiding van de “Vin Cuit” plaats vind, dit is een warmtebehandeling die de zoetheid van de wijn verhoogt. Eveneens is er een maaltijd waarbij men wijn kan proeven, Provençaals theater, zang en volksdansen.

Het kleine dorp van de meester-wijnbouwers van het schiereiland van Saint Tropez

Een organisatie van 8 wijnboeren van het schiereiland willen graag geïnteresseerden ontvangen in hun delicatessenwinkel waar men een mooie selectie Franse wijnen en degustatie van de A.O.C Cotes de Provence aanbiedt. Eveneens zijn er leuke geschenken en streekproducten te verkrijgen. Op zondagmorgen worden er in de maanden Juni, Juli en Augustus boerenmarkten georganiseerd. Ook zijn er schilderijtentoonstellingen. Men kan hier terecht van maandag tot zaterdag ( Carrefour de la Foux- 83580 Gassin). Let op !!! tussen de middag twee uur gesloten. Rondleidingen voor groepen zijn op afspraak mogelijk in de volgende talen: Frans, Engels en Duits.

Kastelen Frankrijk omgeving Saint Tropez

Chateau des Garcinieres

Kasteel des Garcinnieres, een mooi gebouw uit de 12e eeuw dat werd gebouwd door cisterciënzers.

In de 17e eeuw werd het chateau des Garcinieres de verblijfplaats van de graaf van Grimaldi. Een mooie lange platanenlaan vormt de toegangsweg tot het kasteel.

Chateau Saint-Maur

Kasteel Saint-Maur is gelegen dichtbij het dorp Grimaud en valt op door zijn vierkante toren met campanile en klok. Het kasteel stamt uit het eind van de 19e eeuw. Vanaf het landgoed bij kasteel Saint-Maur heeft men uitzicht over het dorp Grimaud en over de restanten van een kapel die gewijd was aan Saint-Maur. Tevens is er een kelder waarin men Russische eiken wijnvaten tentoonstelt. Rondleidingen zijn voor groepen op afspraak mogelijk zowel in de Franse taal als in het Engels.

Chateau Minuty

Chateau Minuty  is een deftige bastide die stamt uit de 19e eeuw. In de zomermaanden dagelijks geopend, in de winter enkel van maandag tot vrijdag. Men kan hier de 18e eeuwse kapel bezichtigen en in de originele kelder een collectie geglazuurd aardewerk bekijken. Kasteel Minuty een bezoek zeker waard.

Chateau de Chausse

Kasteel de Chausse  vinden we in een prachtig keteldal waar men kan genieten van de weelderige plantengroei. Boven de goed geordende wijngaard is een groot bos. Het kasteel uit het begin van de 19e eeuw heeft een moderne kelder. Op kasteel de Chausse kan men genieten van muziekconcerten en schilderijtentoonstellingen. Groepen kunnen op afspraak worden rondgeleid in het Frans, Duits of Engels.

Landgoed van Bertaud-Belieu

Kerkelijk gezien viel het landgoed onder beheer van de pater van het kartuizerklooster van la Verne tot aan het jaar 1785 toen het door de gemeente Gassin werd opgeëist. De tempel met zijn Romeinse zuilen wordt gebruikt als ‘wijnkapel’ voor de vinificatie. Tevens zijn er mooie, oude kelders en een verkoopplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *