Rhone vallei: Rhonedal Frankrijk steden Avignon Orange wijnen kastelen bezienswaardigheden

De Rhone vallei in Frankrijk met de pauselijke stad Avignon en de Romeinse stad Orange, de wijnen uit de vallei, de prachtige kastelen, evenementen en bezienswaardigheden.

Rhone vallei 8Rhone vallei 8

Rhone vallei: Rhonedal Frankrijk steden Avignon en Orange wijnen kastelen bezienswaardigheden

De Rhone vallei ook wel het Rhonedal van Frankrijk genoemd heeft een sterke ontwikkeling doorgemaakt in zijn wijncultuur door de komst van de pausen naar de stad Avignon in de 14e eeuw. De wijnbouwers langs de oevers van de Rhone konden hun wijn afleveren aan het pauselijke hof. De Rhonevallei valt onder de wijngebieden van de Vaucluse, deze gebieden vallen op omdat ze klein zijn en onderling door hoogteverschillen, kreupelhoutbossen en bossen worden gescheiden.

De stad Avignon in de Rhonevallei

De stad Avignon in het zuiden van Frankrijk heeft ruim 90.000 inwoners. De stad heeft de bijnamen ‘Provencaalse pausenstad’ en ‘Babylon aan de Rhône’. Sinds 1995 staat het  historische stadscentrum van Avignon op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het centrum wordt omtuind door een hoge stadsmuur van 4,2 kilometer lang die zeven poorten heeft.

Bezienswaardigheden Avignon

In Avignon zijn onder andere de volgende bezienswaardigheden de moeite waard:

Palais des papes

Het pausenpaleis wat een burchtachtig overheersend gebouw is waar negen pausen hebben verbleven in de jaren van 1309 tot 1376.

Fort Saint André

Notre Dame des Doms, De kathedraal van Avignon die stamt uit de 12e eeuw

Pont Saint-Bénézet, de brug van Avignon

Het festival van Avignon

Het festival van Avignon heeft de stad grote bekendheid gebracht en wordt ieder jaar gehouden in de maand Juli. Het festival kan men in twee delen onderscheiden: het officiële gedeelte wat ruimte biedt aan de grote theaterproducties van Frankrijk en andere Europese landen om optredens te verzorgen. Een hoogtepunt hierin is de uitvoering op de binnenplaats van het pauselijk paleis.

In het tweede gedeelte wat men ook wel het ‘off’ gedeelte noemt komen kleinere theaterproducties aan de beurt om optredens te verzorgen wat op vele verschillende plaatsen in de stad gebeurt.

De stad Orange in de Rhonevallei

De stad Orange in de Rhonevallei is verbonden met het Huis van Oranje. In het jaar 1544 werd de stad door Willem van Oranje geerfd van zijn neef Rene van Chalon en werd de titel prins van Orange(Oranje) aan zijn naam toegevoegd. De stad Orange is één van de zes steden die deel uitmaakt van de Unie van Oranjesteden die in 1963 is opgericht. De andere vijf steden die deel uitmaken van de Unie zijn Breda, Buren, Diest, Steenbergen en Dillenburg.

Bijzondere bezienswaardigheden in de stad zijn de twee Romeinse monumenten die beiden op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan: het Antieke Theater van 103 meter breed en 36 meter hoog wat is gebouwd aan het begin van onze jaartelling en wat één van de gaafst bewaarde bouwwerken van de Romeinse bouwkunst in Frankrijk is. Het theater kan plaats bieden aan 9000 toeschouwers en bezit een goede akoestiek. Het tweede goed bewaarde Romeinse monument is de Triomfboog van Orange.

Deze Triomfboog met zijn drie poorten is gewijd aan de stichters van de stad de veteranen van het Gallische Legioen II en aan keizer Tiberius. In de stad vinden we eveneens de kathedraal Notre-Dame-de-Nazareth wat een nationaal monument van Frankrijk is. Naast deze historische elementen kent de stad ook meer hedendaagse activiteiten in levendige straatjes en op mooie pleintjes. Orange heeft de charme van een kleine stad in de Provence weten te behouden. Probeer in de restaurants zeker eens één van de overheerlijke streekgerechten uit de Provence.

Wijnroutes van de Côtes du Rhône

De stad Orange ligt midden in de wijnstreken en is beginpunt van een achttal routes langs wijnboeren in de rhonevallei. De routes zijn langs de weg aangegeven en hebben allen hun eigen kleur. Onderweg kan men de verschillende caves en wijndomeinen bezoeken, wijnen proeven en kopen. De zeven verschillende wijnroutes zijn:

  • In de Provencaalse Drôme
  • De Enclave des Papes
  • Wijnboeren in de Ardèche
  • Van Pont Saint Esprit tot Saint Victor la Coste
  • Rondom de Dentelles de Montmirial
  • Rondom Avignon
  • Van Roquemaure tot Remoulins

Men kan ook een gids met routes kopen onder andere bij het VVV (Office de Tourisme) van Orange.

Wijnen uit het Rhonedal Frankrijk

In het rhonedal concentreert men zich voornamelijk op de productie van rode wijn en slechts in mindere mate op roséwijnen. Men produceert zowel bewaarwijnen als jongere, lichtere wijnen. De wijnen die worden geproduceerd in het zuiden van de Vaucluse vallen onder de herkomstbenaming Côtes du Rhône. In het Rhonedal maakt men gebruik van een grote verscheidenheid aan druivensoorten zoals onder andere: Clairette, Grenache, Picpoul, Syrah, Mourvèdre en Cinsault. De plaats Châteauneuf-du-Pape heeft gezorgt voor een grotere bekendheid van de streek. Typerend voor het wijngebied Châteauneuf-du-Pape zijn grote, platte stenen die overdag warmte opslaan en de wijngaard de kracht geven voor een goede, krachtige ontplooiing.

Kastelen Frankrijk in de Rhonevallei

Chateau de Vaudieu

Chateau de Vaudieu wat is gelegen bij Châteauneuf-du-Pape is een 18e eeuws kasteel met een oude kelder waarin 20 grote eiken wijnvaten staan. Het kasteel ligt prachtig midden tussen 70 hectare wijngaarden. Rondleidingen zijn op afspraak mogelijk in het Frans of Engels.

Chateau la Croix-Chabrières

Chateau la Croix-Chabrières is een kasteel wat stamt uit de 18e en 19e eeuw en wat is gelegen op een terrein waar honderdjarige platanen staan wat het kasteel nog extra allure geeft. In en bij het kasteel is veel te bekijken: de stallen Napoléon III, de kelder, een schilderijgalerij en de oranjerie. Tevens is een anderhalf-uur durende rondleiding mogelijk waarbij men veel leert over de geschiedenis van het kasteel en over de vinificatie van wijn, de grond, het bottelen, de stoppen, de bouw van een okshoofd om af te sluiten met een heerlijke wijnproeverij. In de periode van November tot Maart kunnen er op afspraak voor groepen dagen georganiseerd worden die in het teken staan van ”wijn en truffels”.

La Chartreuse de Bonpas

La Chartreuse de Bonpas schaart men onder de kastelen maar officieel is het een kartuizerklooster wat op een rotsige bergtop ligt vanwaar men een prachtig uitzicht heeft over de rivier de Durance. In de 12e eeuw werd de kapel gebouwd door Fratres Pontifices in opdracht van Karel de Grote, in de 18e eeuw werd het gerestaureerd. Tevens zijn er een gekanteelde muur en kloostergebouwen en refter stammend uit de 14e eeuw, terrassen en prachtige tuinen naar Franse stijl. Bewegwijzerd parcours, intree gratis. Wijnproeverij mogelijk in een oude wijnkelder.

Domaines Mousset Château des Fines Roches

Dit massieve gebouw ligt op een rotsig stuk voorgebergte, en dateert uit begin 1900. We zien hier veel wijngaarden en cipressen. Men kan op het kasteel wijn proeven en kopen. Voor groepen zijn er op afspraak rondleidingen mogelijk zowel in het Frans als in het Engels. Tevens is er een vier sterren hotel en gastronomisch restaurant op het landgoed.

Chateau Malijay

Chateau Malijay is een huis uit het eind van de 18e eeuw wat is gebouwd op de plaats waar het vroegere 12e eeuwse kasteel heeft gestaan en waarvan nog steeds een mooie toren overeind staat. In het huis worden door de vereniging ‘kunst, cultuur en wijn’ concerten georganiseerd. Ook kan men wijn proeven in de kelder van het kasteel. Rondleidingen zijn op afspraak zowel in het Engels als het Frans mogelijk.

Château la Nerthe

Château la Nerthe is één van de mooiste huizen uit dit gebied, het werd gebouwd in de 18e eeuw door de bekende architect Franque uit Avignon. De belangrijkste historische bezienswaardigheid van het kasteel zijn eigenlijk de grote onderaardse 16e en 17e eeuwse kelders. Een rondleiding door deze kelders is op afspraak in het Frans, Duits en Engels mogelijk.

Rhone vallei Frankrijk bezienswaardigheden evenementen en feesten

Châteauneuf-du-Pape Rhone vallei Frankrijk

Naast de steden Avignon en Orange die we apart hebben behandeld is ook Châteauneuf-du-Pape een belangrijke plaats in de Rhone vallei in Frankrijk.

Châteauneuf-du-Pape diende als zomerverblijf voor de pausen. Het is een groot dorp wat is gelegen tussen de wijngaarden en waar het kasteel dat in de 15e eeuw gebouwd werd in opdracht van paus Johannes XXII boven uitsteekt. Het dorp staat internationaal bekend om zijn heerlijke wijnen. Naast het kasteel kent het dorp nog meerdere bezienswaardigheden zoals: de kerk Notre-Dame de l’Assomption, de kapel Saint-Pierre du Luxemburg en de kapel Saint-Théodoric.

Museum van wijnbouwwerktuigen in Châteauneuf-du-Pape

In het dorp Châteauneuf-du-Pape vinden we een interessant museum met een heel mooie collectie wijnbouwwerktuigen die gebruikt worden voor de wijnbouw en voor de vinificatie. Tevens enkele zeer bijzondere oude werktuigen zoals een wijnvat uit de 14e eeuw en een druivenpers uit de 16e eeuw. De entree is gratis en voor groepen zijn rondleidingen op afspraak mogelijk.

Vinotheek Comte d’Argelas in Châteauneuf-du-Pape

In deze vinotheek kan men middels videoprojectie het hele vinificatieproces bekijken, de gesproken en te lezen taal is Frans, Engels of Duits. Tevens kan men de kelders bezoeken, wijn proeven en wijn en regionale producten kopen.

De stad Bolléne in het Rhonedal

Achter de stadsmuren van de oude stad vinden we nog interessante bezienswaardigheden: overblijfselen van de OLV-kerk uit de 18e eeuw, overblijfselen van de kapittelkerk Saint-Martin uit de 11e en de 16e eeuw en van de kapel des Récollets. Op de heuvel colline de Barry ten noorden van de stad vinden we een Keltisch-Ligurische burcht en een troglodietendorp.

Wandeling door de wijngaarden in Mondragon

Om kennis te maken met de wijngaarden van de berggroepen van Uchaux is een wandelroute van 2 kilometer uitgezet, die start vanaf het landgoed van la Cabotte.

Feesten in het Rhone dal

Feest van de Côtes du Rhône Primeur in Avignon

Op de 3e donderdag van November vind het feest van de Côtes du Rhône Primeur in Avignon plaats, vanaf 19.00 is er een groot défilé van 23 gilden uit de Rhônevallei. Er zijn folkloristische groepen, orkest, vuurwerk en de mogelijkheid om wijn te proeven.

Het rijpingsfeest in Châteauneuf-du-Pape

Op de 1e zondag van Augustus vindt het rijpingsfeest in Châteaneuf-du-Pape plaats. Dit middeleeuwse feest bestaat uit een kunst- en ambachtenmarkt, verkoop van regionale producten, antiek, wijnproeverij, wijnkelders en wijnkramen, middeleeuws avondeten, historische reconstructie, georganiseerde activiteiten en optochten.

Cave les Coteaux d’Avignon

Cave les Coteaux d’Avignon organiseerd de officiële afkondiging van de druivenoogst. Dit gebeurt door middel van een rondtrekkend feest door 7 gemeenten.

Officiële afkondiging van de druivenoogst van de Côtes du Rhône in Avignon

In September vindt de officiële afkondiging van de druivenoogst van de Côtes du Rhone in Avignon plaats. Men doet dit met een bachusoptocht, een wijnbouwersmis, druivenpersing en afkondiging op de Rocher des Doms, wijnoogst in de wijngaard van de pausen en wijnproeverij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *