Luberon: Luberon in Frankrijk wijnen bezienswaardigheden kastelen musea en feesten

Het gebied van Luberon in de Provence in Frankrijk heeft veel te bieden zoals mooie dorpen, wijnen, bezienswaardigheden, kastelen, musea en feesten. Lees meer hierover.

Park Naturel Régional du Luberon 2

Luberon: Luberon in Frankrijk wijnen bezienswaardigheden kastelen musea en feesten

Midden in de Provence vinden we het gebied van de Luberon, in deze streek leeft men volgens de Provencaalse levenskunst wat het tot een geliefde streek in het achterland maakt. Tussen de heuvels vinden we de belangrijkste wijndorpen. Ook voor wandelaars is het hier een heerlijke streek met hooggelegen, gezellige dorpen en mooie kastelen.

Park Naturel Régional du Luberon / Mooie dorpen in de Luberon

Provencaalse dorpen zijn dikwijls hooggelegen en de mooiste bezitten vaak een kasteel waar de huizen rondom gebouwd zijn. Geniet van de zon die zijn stralen geeft op de verweerde straten, van de smalle straatjes en de pleintjes met zijn fonteinen. De Luberon kent vier zeer mooie dorpen die we hieronder zullen behandelen namelijk: Ansouis, Gordes, Roussillon en Ménerbes.

Het dorp Ansouis gelegen in de Luberon

Het dorp Ansouis behoort tot de mooiste dorpen van Frankrijk in de Luberon. Het is hooggelegen en heeft een goed uitzicht over de Durance vlakte. Het dorp bezit één van de mooiste kastelen van de Luberon. Andere bezienswaardigheden in het dorp zijn: de parochiekerk Saint-Martin, de stadsmuren, kasteel Turcan waarin een wijngaard- en wijnmuseum gevestigd is en het museum Extraordinaire van Georges Mazoyer waar men kan genieten van provencaalse meubelen en fossielen van vis en schaaldieren.

Het dorp Gordes gelegen in de Luberon

Het dorp Gordes ligt midden in het regionale natuurpark de Luberon en behoort evenals Ansouis tot de mooiste dorpen van Frankrijk. Het dorp is tegen een heuvel gelegen en het kasteel van Gordes is de blikvanger van het dorp. Eveneens de moeite waard zijn de trapsgewijs tegen de heuvel aangebouwde huizen, de voorname herenhuizen, het pleintje met de fontein en de smalle, steile straatjes van keisteen.

Het kasteel van Gordes stamt uit het jaar 1031, maar werd herbouwd in 1525. Het kasteel is gaaf bewaard gebleven. De mooie monumentale haard uit de erezaal staat al sinds 1902 op de lijst van historische monumenten,  het kasteel in zijn geheel doet dit sinds het jaar 1931. Naast het kasteel kent het dorp Gordes nog andere bezienswaardigheden zoals: het dorpje van ‘bories’ dat bestaat uit hutten gemaakt van droog gestapelde stenen het dorpje werd vroeger voor landbouwactiviteiten gebruikt. Andere bezienswaardigheden zijn de cisterciënzer abdij van Sénanque, de olijfoliemolen de Moulin des Bouillons, het zomerfestival en het Palais Saint-Firmin met zijn troglodietzalen.

Het dorp Roussillon Luberon Frankrijk

Het dorp Roussillon gelegen in het regionale natuurpark de Luberon, na Gordes het meest bezochte dorp van de Luberon staat met ere op de lijst van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het dorp Roussillon ligt op de punt van een okerrots en biedt samen met het omringende landschap een prachtig kleurenpalet van rood en oranje. Tot aan de komst van de kunstmatige kleurstoffen hebben de okermijnen het dorp veel inkomsten bezorgt.

Men kan een voormalige okerfabriek bezichtigen, ook kan men tegen betaling het speciaal aangelegde wandelpad door de vroegere okergroeven volgen en genieten van het unieke landschap. Ook is er een mooie fietsroute beschikbaar om het gebied op de fiets te kunnen verkennen en ervan te genieten. Naast de bijzondere okermijnen heeft het dorp nog meer bezienswaardigheden zoals: de romaanse Saint-Michel kerk die stamt uit de 11e eeuw en een mooie 17e eeuwse gevel bezit, mooie, voorname huizen zowel uit de 17e als uit de 18e eeuw, overdekte doorgangen en het oude centrum met zijn smalle straatjes en vele trappen.

Het dorp Ménerbes Luberon Frankrijk

Vanuit het mooie dorp Ménerbes heeft men een prachtig uitzicht op de Luberon en de Monts de Vaucluse. Het dorp heeft altijd veel belangstelling van kunstenaars gehad en beroemde kunstenaars hebben in het dorp met zijn deftige herenhuizen en schilderachtige straatjes verbleven. De bezienswaardigheden van het dorp Ménerbes zijn onder andere: het kurkentrekkermuseum, het kasteeltje le Castelet wat gebouwd is op de ruïnes van het voormalige fort, de dolmen de la pichouno, een mooie 14e eeuwse kerk, de Chapelle Saint-Blaise uit de 18e eeuw en het belfort met zijn kleine klokkentoren.

Luberon Frankrijk en zijn wijnen

Wanneer men op een fles wijn Côtes du Luberon ziet staan betekend dit dat de wijn afkomstig is uit de Luberon. De herkomstbenaming Côtes du Luberon is afkomstig van een 3500 hectare groot gebied dat zich uitspreid over 36 gemeenten van de Vaucluse. 80 procent van de wijnbouwexploitanten werken in regio samen en het wijngebied heeft een grote homogeniteit. Als donkere druivensoorten teelt men hier Grenache, Carigan, Cinsault en Syrah terwijl de witte druiven vertegenwoordigd worden door de soorten:

Grenache-Blanc, Ugni-Blanc, Clairette, Vermentino en Bourboulenc. Men produceert 70 procent rode wijnen en de overige procenten worden ingevuld door het produceren van witte- en roséwijnen. Meestal drinkt men Côtes du Luberon wijnen jong maar ook bewaren is zeker de moeite waard ( alleen tot nu toe wat onderkent ).

Nationaal park Luberon

Bezienswaardigheden Luberon national park

De okergroeven van Roussillon

In de buurt van het dorpje Roussillon kan men de okergroeven bezichtigen. Naast okergroeven zien we ook bijzondere kliffen. Men kan een wandelroute volgen van plusminus een half uur. In  de voormalige en gerestaureerde okerfabriek die op een kilometer van het dorp is gelegen zijn van April tot Oktober rondleidingen.

Abdij van Sénanque

In de smalle vallei van Sénancole ligt het sobere maar schitterende bouwwerk dat is gemaakt door de orde van de cisterciënzers. De abdij van Sénanque bevat geen enkele versiering en nood door de rustige ligging uit tot meditatie.

Kastelen Frankrijk in het gebied Luberon

Het kasteel van Lacoste

Het voormalige kasteel van de beroemde markies de Sade troont boven het dorpje Lacoste. Helaas werd het kasteel tijdens de Franse revolutie geplunderd. Oorspronkelijk telde het kasteel 42 kamers,een kapel, een in de rotsen uitgehakte zaal en een mooie toren uit het jaar 1613.

Het kasteel van Ansouis

Het kasteel van Ansouis stamt uit de 13e en de 15e eeuw en de eigenaars zijn de familie Sabran. Dit kasteel is een echte aanrader, in de 16e eeuw werd de vesting uitgebreid met een bastion en een ophaalbrug. Het kasteel beschikt over zeer mooie tuinen. Er worden rondleidingen gegeven.

Het kasteel van Lourmarin

Het kasteel van Lourmarin is gebouwd in Renaissance stijl en heeft een prachtig silhouet. Men is begonnen met de bouw in de 15e eeuw en deze werd beëindigd in de 16e eeuw, het is het eerste renaissancekasteel van de Provence. In het jaar 1925 is het kasteel geschonken aan de Academie van kunst, wetenschap en letterkunde van Aix-en-Provence. Momenteel bevat het kasteel mooie gerestaureerde appartementen die zijn ingericht  met Provencaalse antieke meubelen, een wenteltrap, schildersatelier en concertzaal.

Chateau de l’Isolette

Het massieve gebouw chateau de l’Isolette ziet men vanaf de steenweg vanaf een afstand verscholen liggen in de uitlopers van de Luberon. Er is een wijnpakhuis met zeer grote eiken wijnvaten. Er worden rondleidingen gegeven en men kan op wijnproeverijen wijn uit de streek proeven.

Chateau la Canorgue

Chateau la Canorgeu is een familielandgoed wat centraal ligt in het mooie natuurgebied van de Luberon. Het kasteel is gebouwd op de plaats waar vroeger een Romeinse villa heeft gestaan. Chateua la Canorgue werd gebouwd door paus Benedictus XIV en heeft een kleine kapel en zeer mooie fonteinen. In de kelder van het kasteel kan men wijn proeven en kopen. De wijn wordt gemaakt volgens biologische- en biodynamische methoden.

Chateau Saint-Pierre de Mejans

Deze voormalige 10e eeuwse priorij heeft een prachtige kerk en een heel mooi binnenhof. In de kerk kan men wijn proeven.

Chateau Grand Gallamand

Chateau Grand Gallamand is een van versterkingen voorzien kasteel wat gelegen is op de eerste uitloper van de Luberon. Het dateerd uit de 16e eeuw en werd gebouwd door een parlementslid uit Aix-en-Provence. Het kasteel heeft een zeer grote traditionele kelder. Rondleidingen voor groepen op afspraak mogelijk in het Frans, Engels, Zweeds, Noors en Deens.

Chateau de Mille

Chateau de Mille was het zomerverblijf van paus Clemens V, het is zeer mooi van architectuur. Men beschouwd het kasteel Chateau de Mille als één van de oudste landgoederen van de streek de Luberon. Het kasteel is op een rots gebouwd en heeft een duiventil, een broodoven, een middeleeuwse toren, een houten kapel en een oude persmachine.

Chateau Val-Joanis

Chateau Val-Joanis is een zeer mooie hoeve uit de 16e eeuw die prachtig is gerestaureerd in de 19e eeuw en die ligt temidden van een schitterende tuin. Groepen kunnen worden rondgeleid. Ook zijn er rondleidingen tegen betaling door zowel het park als de kelders mogelijk gevolgd door een proeverij van dranken op een bepaalde dag tijdens de zomermaanden of voor groepen ook op afspraak mogelijk zowel in het Frans als het Engels.

Luberon Regionaal Natuurpark / Luberon Frankrijk musea

Wijn- en wijngaardmuseum Chateau de Turcan Ansouis

In het wijn- en wijngaardmuseum kan men de ontwikkeling volgen van de wijnbouwwerktuigen en kuipersgereedschappen. Een oud stuk wat men kan bekijken is een druivenpers uit de 16e eeuw.

Kurkentrekkermuseum in Ménerbes

In het kurkentrekkermuseum in Ménerbes op het landgoed van la Citadelle kan men meer dan 1000 kurkentrekkers bekijken daterend vanaf de 17e eeuw tot nu. Het museum is van Oktober tot Maart enkel op afspraak te bezoeken.

Feesten en wijnbeurs Luberon Frankrijk

La Gouleyade

Door de feestvereniging wordt ieder jaar La Gouleyade georganiseerd, wat het feest is van de eerste wijn. Men organiseerd dit ieder jaar op een andere plaats zo medio November, met een optocht in het dorp met een ton eerste wijn of ruwe wijn. Men kan proeven van wijn uit de Luberon samen met een stukje kaas of de bekende haardkoek afkomstig uit de Vaucluse.

Feestmalen in de Luberonse kastelen

Het tweede evenement wat de feestvereniging organiseerd is het feestmalen eind Juni. Dit gebeurd door middel van het inhuldigen van twee bekende figuren en wijnbouwers, met een heerlijke maaltijd, een concert en wijnproeverij van wijnen uit de streek. Om dit evenement bij te wonen dient men te reserveren.

Wijnbeurs Bonnieux

In Augustus wordt in Bonnieux een wijnbeurs gehouden. Meer informatie hierover kan men verkrijgen op het plaatselijke gemeentehuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *