Franse natuurparken: 7 natuurparken in Frankrijk lustoorden voor wandelaars

Zeven natuurparken in Frankrijk, het land bestaat voor een groot deel uit natuurparken. Mooie natuurparken door heel Frankrijk, lustoorden voor wandelaars en fietsers

Ballon Des Vosges

Franse natuurparken: 7 natuurparken in Frankrijk lustoorden voor wandelaars

Frankrijk bestaat voor 11 procent uit natuurparken, zes nationale en ongeveer veertig regionale parken. Bij een Parc National staat de bescherming van kwetsbare flora en fauna voorop. Bij een Parc Natural Régional staat duurzame ontwikkeling op de voorgrond. Een Parc Régional heeft een natuurlijke, culturele en historische waarde. De publieksfunctie staat voorop om de regionale economie te ondersteunen. Tevens hebben de regionale parken een functie als ruimte- en stiltegebied voor de grote steden in de directe omgeving. In deze beschermde gebieden zetten bewoners en instanties zich in voor het behoud van de dieren- en plantenwereld en voor het in standhouden van historische – en culturele waarden. In dit artikel de zeven regionale natuurparken in Frankrijk met de meeste en uitgebreidste mogelijkheden voor zowel de wandelaar als de fietser.

Ballon Des Vosges

Dit natuurpark bevindt zich op de grens van de regio’s Elzas en Lorraine en is één van de oudste en grootste wandelgebieden in Frankrijk. De in 1872 opgerichte eerste wandelvereniging ter wereld ‘Club Vosgien’ heeft hier een heel grote rol in gespeeld. In dit natuurpark een totaal van 7000 kilometer voetpaden en 1700 kilometer mountainbikeroutes. Een aanrader voor wandelaars is de Route des Crêtes. Een 80 kilometer lange wandelroute die loopt vanuit het noorden ter hoogte van Mulhouse naar de Grand Ballon bij Colmar in het zuiden. De wandeltocht voert over de afgeronde toppen (de ballons) van de Vogezen. Tijdens de route kan men genieten van narcissen en bosbessen (myrtilles) die groeien op de veengronden. Van deze bosbessen maakt men in Augustus de beroemde taart ‘tarte aux myrtilles’. Vanaf de Grand Ballon heeft men een schitterend uitzicht over het dal van de Elzas, aan de overzijde van de Rijn ligt het mooie Zwarte Woud in Duitsland en in het zuiden kan men de Mont Blanc zien liggen. Vanaf de Ballon d’Alsace (1247 meter) die nog verder naar het zuiden ligt heeft men een mooi uitzicht op drie in Frankrijk gelegen regio’s: de Elzas, Lotharingen en Franche-Comte.

De Route de Crêtes is door Amerikaanse soldaten aangelegd tijdens de Eerste Wereldoorlog omdat dit een strategisch punt was vanwaar men een goed uitzicht had op zowel Duitsland als Frankrijk.

Natuurpark Volcans D’Auvergne

Volcans D’Auvergne is het grootste regionale natuurpark van Frankrijk in een landschap met vele kraters en meren. Het gebied telt 4 vulkaanmassieven namelijk: de keten van de Puys, de Mont-Dore, de Cézallier en de Cantal.

De Puy de Dôme (1465 meter) gelegen in het noorden bij Clermond Ferrand heeft een afgestompte top de reden hiervoor is dat de krater is gevuld met gestold lava. Vanaf de top heeft men het zicht over wel 80 vulkanen die in een gebied van zo’n 35 kilometer verspreid liggen. Op de bergflanken grazen de Salers-koeien met hun roodbruine kleur en hun hoornen en groeit de gentiaan.

De Puy de Suchet is grillig en draagt de kenmerken van een gewelddadige uitbarsting.

De Puy de Côme heeft een dubbele krater

De Puy de la Vache en de Lassolasis zijn aan één kant ingestort en hebben kraters waarin meertjes zijn ontstaan. Op 1247 meter ligt het hoogste meer van de Auvergne, het Lac de Guéry.

Natuurpark Volcans D’Auvergne voetpaden en mountain-bikeroutes

Het totaal aantal kilometers voetpaden in Volcans D’Auvergne is 3300 kilometer

Het totaal aantal kilometers mountain-bikeroutes in Volcans D’Auvergne is 1200 kilometer.

Een goede aanrader voor wandelaars: het centrale gedeelte van de keten wat het meest spectaculair is kan men verkennen door middel van een dagwandeling.

Natuurpark De Vercors

Natuurpark De Vercors staat ook bekend onder twee andere namen namelijk: ‘Franse Dolomieten’ en ‘la Fortresse’. Het grillige gebergte, wat gelegen is midden in de Dauphiné vertoond door zijn grilligheid overeenkomsten met de Italiaanse Alpen. Door vele abrupte afgronden is het gebied op bepaalde plaatsen moeilijk begaanbaar.  Het door erosie gekwelde kalkplateau van de Vercors ligt centraal in het natuurpark. Scherpe naaldrotsen, diepe putten en onderaardse labyrinten zijn uitgesleten door sterke inwerking van het water. 1198 meter onder de grond vinden we de grot van de Gouffre Berger, die lange tijd bekend stond als de diepste grot ter wereld. Tussen de 1600 en 2000 meter hoogte bovenop het plateau is een natuurreservaat waar men kan genieten van orchideeën, wilde tulpen en edelweiss. Aan de oostzijde van het plateau zien we verschillende hoge toppen waaronder de Grand Veymond (2341 meter) en loodrechte wanden die wel 1000 meter de diepte in gaan.

Natuurpark De Vercors heeft 3500 kilometer wandelpaden, 1000 kilometer mountainbikeroutes en 275 kilometer fietspaden aan te bieden voor de sportievelingen onder ons.

De Grande Traversée du Vercors is een wandel- ski- en mountainbikeroute die 150 kilometer lang is en langs de mooiste plaatsen van het natuurpark voert.

Voor gezinnen of mensen die het iets rustiger aan willen doen is ook de Goulandière een goede mogelijkheid. Op deze berg zijn half daagse wandelingen te maken over makkelijk begaanbare paden.

Luberon

Natuurpark Luberon

De berg Grand Luberon heeft zijn top (Mourre Nègre) op 1125 meter. De Grand Luberon heeft afgeronde beboste toppen met mooi uitzicht op de Mont Ventoux en op de Alpen. De lagere berg De Petit Luberon is grilliger en ook heeft men hier meer te maken met grote hoogteverschillen. Het wordt doorsneden door kliffen, bergengten en smalle dalen. Op de noordelijke bergwanden zien we dorpjes met geel gekalkte hangende huizen. De terrassen op de zuidflank zijn gevuld met meloenvelden, kersen- en olijfboomgaarden en wijngaarden. Een bezienswaardigheid hier zijn ook de hutten of schaapskooien van ‘droge’ gestapelde stenen die bekend staan onder de naam borie. De borie werd gebouwd om aan de stenen een nuttige bestemming te geven en deze biedt een schuilplaats tegen de regen, de mistralwind en sterke zonneschijn.

De Luberon biedt een totaal van 1000 kilometer wandelpaden en 300 kilometer fietspaden.

Een aanrader voor fietsers: rijd de Tour de Luberon (236 kilometer) geheel of gedeeltelijk, deze gaat door de Petit Luberon en de Grand Luberon en voert langs de mooie plaatsen Apt, Lacoste, Loumarin en Manosque.

Regionaal natuurpark Chartreuse

Één van de kleinste regionale natuurparken is de Chartreuse. Zijn bekendheid dankt het natuurpark voornamelijk aan het klooster La Grande Chartreuse en zijn kruidenlikeur.

De Chartreuse is een stil, geïsoleerd gebied wat is gelegen tussen de grote steden Grenoble en Chambéry. De Chartreuse met zijn donkere dennen- en sparrenbossen en diepe afgronden straalt een mystrieuse sfeer uit. Men kan in het natuurpark onder andere gemzen, moeflons en koningsadelaars zien.

Regionaal natuurpark Chartreuse biedt 1100 kilometer wandelpaden aan.

Een bijzondere wandeling start op de parkeerplaats van Col du Coq bij het dorp Les Eymes op de Dent de Grolles en brengt ons naar de grot van Guies Mort. Tijdens het wandelen kan men bij helder weer op sommige plaatsen de Mont-Blanc zien.

Natuurpark De Morvan

De Morvan een groen paradijs dat vaak wordt vergeleken met de wondermooie natuur van Schotland. De Morvan ligt in het midden van Bourgondië en bestaat voor de helft uit bos. De Haut-Folin met zijn 902 meter is gelegen in het zuiden en heeft de hoogste top van het gebied. Andere bergen zijn De Sud-Morvan met zijn steile hellingen en diepe valleien. De in het noorden gelegen berg de Morvan Ouvert is lager en toegankelijker. Tot in de twintigste eeuw werd Parijs van brandhout voorzien over de rivieren de Yonne en de Cure. Nu kan men in het regionale natuurpark De Morvan heerlijk kanoën en kajakken.

De Morvan heeft een totaal van 1500 kilometer wandelpaden en 1400 kilometer mountainbikeroutes aan te bieden.

Tip voor wandelaars: mooie wandelroutes varieërend tussen de 5 en 25 kilometer in Morvan des Lacs langs de meren van de centrale Morvan.

Regionaal natuurpark Normandie-Maine

Het park van Normandie-Maine is niet zo hoog maximaal 400 meter. Het kenmerkende is het coulissenlandschap met kleine percelen die omheind worden door hulsthagen of rijen iepen. De koeien kan men zien grazen onder de appel- en perenbomen. Van de appel- en perenoogst maakt men hier voornamelijk cider en calvados. Ook is dit het gebied waar heerlijke camembert vandaan komt. Tevens zijn er vele stalhouderijen en paardenfokbedrijven. Het niet zo hoge landschap is plusminus voor de helft bedekt met eiken-en beukenbossen. Door het grootste bos van Normandië (Forêt d’Ecouves) loopt de GR22 van Parijs naar de Mont-Saint-Michel. Het bijzonderste deel van het natuurpark vinden we ten westen van Alençon, in de diepe vallei van de rivier de Sarthe. Het reliëf reikt niet hoger dan 220 meter maar is zo grillig dat het vaak de Alpen van Le Mans als bijnaam krijgt.

In het park Normandie-Maine is 2000 kilometer wandelpaden en 600 kilometer aan mountainbikeroutes.

In het gebied vinden we één van de mooiste dorpjes van Frankrijk Saint-Céneri-le-Gérei. Hier kan men genieten van huisjes overgroeid met rozen en blauwe regen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *