Draguignan: Draguignan in Frankrijk wijnen bezienswaardigheden kastelen museum en feesten

Draguignan met zijn diversiteit van landschappen, zijn wijnen bezienswaardigheden mooie kastelen museum en feesten.

Draguignan 5

Draguignan: Draguignan in Frankrijk wijnen bezienswaardigheden kastelen museum en feesten

Draguignan is een gemeente in het Franse departement Var in de regio Provence- Alpes-Côte d’Azur heeft een divers landschap met valleien en heuvels, een vruchtbaar gedeelte in het zuiden met uitgestrekte wijngaarden die worden omringd door olijfbomen, en in het noordoosten een ruwer gedeelte met grotere hoogteverschillen en bossen met pijnbomen en groene eiken. De stadgemeente Draguignan telt ruim 36000 inwoners.

Draguignan in Frankrijk

De stad Draguignan heeft jarenlang een zeer belangrijke economische positie ingenomen in het departement Var, naar inwonersaantal neemt de stad de 5e plaats in binnen het departement. De stad ligt op een hoogte van 200 meter, het hoogste punt is de Malmont met een hoogte van 604 meter. Tegenwoordig is het een gezellige stad met een rijke historie en veel culturele activiteiten.

Bezienswaardigheden in de stad Draguignan

De stad draagt een bepaalde sfeer uit met zijn oude, scheefgezakte huizen en mooie portalen, het plein met zijn terrasjes, platanen en fonteinen en de markten op woendag- en zaterdagochtend die het bezoeken zeker waard zijn. De stad Draguignan heeft twee mooie musea:

Musée Municipal Draguignan

Wat is gehuisvest in een klooster uit de 17e eeuw wat vroeger als zomerverblijf diende voor de bisschop van Frejus. Men kan hier een mooie collectie antiek, schilderijen, keramiek en archeologische vondsten uit de regio bekijken. Als bijzonderheden zijn er een sculptuur van Camille Claudel, een 15e eeuwse Latijnse bijbel en het zeldzame 14e eeuwse manuscript van de roman La Rose.

Musée des Traditions Provencales Draguignan

Het museum van provencaalse tradities is gevestigd in een mooi 18e eeuws herenhuis midden in het oude Draguignan. In de zalen van het museum worden verschillende zaken getoond zoals: verschillende landbouw- en industriële activiteiten zoals de olijventeelt, wijnbouw, kurkindustrie en zijdecultuur. Ook kan men een reconstructie van een Provencaalse keuken bekijken evenals twee oude wijnkelders waarin nog een druivenpers, smeeroliepomp, persmachine, twee distilleerkolven op wielen en nog verscheidene andere dingen aanwezig zijn die ons een beeld geven van hoe het vroeger was.

Buiten de stad kan men de Gorges de Chateaudouble en de prehistorische dolmen Pierre de la Fée bezoeken.

Draguignan en zijn wijnen

In de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur is het A.O.C.-wijngebied Côtes de Provence het grootste. Dit wijngebied loopt vanaf het achterland van het departement Var, midden door de streek rondom Draguignan tot aan de mediterrane kust van Frejus. Internationaal staat dit wijngebied  voornamelijk bekend om zijn roséwijnen, 75 procent van de productie bestaat uit fruitige en frisse roséwijnen, 20 procent uit rode wijnen en slechts 5 procent uit witte wijn. Voor rosé en rode wijn gebruikt men voornamelijk de volgende druivensoorten: Cinsault, Syrah, Mourvèdre, Cabernet-Sauvignon en Tibouren. Voor witte wijn: Clairette, Ugni-Blanc, Sémillon en Rolle.

Draguignan 1

Draguignan bezienswaardigheden

Les Arcs-sur-Argens

De ingang van het dorp word aangegeven door de poort met klok en klokkentoren.  Op een rots ligt de middeleeuwse stad ‘Le Parage’ het diende vroeger als uitkijkpost in de strijd tegen de Saracenen. Overblijfselen zijn nog: smalle straten en straatstenen, de kaple Saint-Pierre, oude gebouwen en de Saraceense uitkijktoren.

Gorges de Pennafort

Rode rotsen omringd door uitgestrekte pijnboombossen. Men kan een mooie halfuur durende wandeling maken langs de watervallen. Men vindt de Gorges de Pennaforte als men van Draguignan de D562 volgt over 14 kilometer en dan de D25 naar la Motte.

Kapel Sainte-Roseline Les Arcs

Kapel Sainte-Roseline Les Arcs werd in het jaar 1200 voltooid en de afzonderlijke kloostergang uit de 12e eeuw vinden we naast de vroegere abdij van la Celle-Rouboud dat is omgebouwd tot kasteel. In 1970 werd de kapel gerestaureerd. Men kan in de kapel de volgende bijzonderheden bezichtigen: glas in loodramen van Bazaine en Ubac, de relikwieënkast van Sainte-Roseline, een bronzen bas-reliëf van Diego Giacometti en een mozaïk van Marc Chagall genaamd ‘maaltijd geserveerd door engelen’.

Kastelen in Frankrijk Draguignan en omgeving

Chateau de Selle

Chateau de Selle is een mooi eind 18e eeuws kasteel waar de wijnbouwers nog arbeiden volgens de oude tradities. Het kasteel was in vroegere jaren het verblijf van de Graven van de Provence. Op de plaats van de kelder was vroeger een zijderupsenkwekerij, en men kan hier zeer mooie eiken vaten bezichtigen. Voor groepen zijn op afspraak rondleidingen zowel in het Frans als Engels mogelijk.

Chateau Roubine

Chateau Roubine is een bekend kasteel van de Tempeliers uit de 14e eeuw, wat in het jaar 1307 werd verkocht aan de Orde van Jeruzalem. Op afspraak voor groepen tot maximaal 60 personen een rondleiding met wijnproeverij. Deze rondleidingen zijn mogelijk in het Frans, Engels, Nederlands en Duits.

Chateau de Saint-Martin

In de 18e eeuw werd deze wijnverbouwende priorij gekocht door de Markies van Bargemon die het ombouwde tot een typische hoeve uit de Provence met een grote ondergrondse kelder die stamt uit de 12e eeuw. Groepen van minimaal 25 personen kunnen hier genieten van een heerlijke maaltijd waarbij men kan kiezen uit 10 verschillende menu’s gecombineerd met lekkere wijn. Tevens worden hier tijdelijke tentoonstellingen gehouden van schilderwerken en is er een klank-en lichtspel in de kelder dat gaat over de geschiedenis van het landgoed. Op afspraak zijn er rondleidingen mogelijk in de Franse of Engelse taal.

Chateau Saint-Julien-d’Aille

Dit kasteel werd 8 eeuwen lang bewoond door verschillende religieuze ordes. In het jaar 1044 was het landgoed een onderdeel van de abdij van Saint-Victor in Marseille. In de 19e eeuw werden de overblijfselen van de voormalige kapel ingericht als wijnkelder. Voor groepen zijn rondleidingen op afspraak mogelijk in het Frans, Engels of Duits.

Chateau Sainte-Roseline

Chateau Sainte-Roseline is de vroegere abdij van la Celle-Roubaud uit de 11e eeuw. Dit zeer mooie gebouw in de vorm van een hoeve is gelegen midden in een mooi Frans park. Tevens is er een Romaanse kapel uit de 12e en 14e eeuw. In het gebouw zijn receptiezalen en worden er evenementen, tentoonstellingen en concerten georganiseerd. Op afspraak is er een rondleiding met wijnproeverij in het Engels en Frans mogelijk.

Vieux Chateau d’Astros

Het kasteel Vieux Chateau d’Astros dateert uit de 12e eeuw en werd gebouwd door de Tempeliers, bewoond door zowel de Orde Saint-Jean de Jérusalem en de Maltezer ridders. Tevens is er een kelder met mooie gewelven.

Chateau de Berne

Chateau de Berne met zijn privé-kapel uit de 18e eeuw ligt temidden van een uitgebreid landgoed van 650 hectare. In het kasteel en op het landgoed wordt veel georganiseerd zoals: workshops wijnproeven en een wijncollectie samenstellen, rondleidingen en wijnproeverij (mogelijk in het Frans, Engels, Nederlands en Duits), receptiezalen, tentoonstellingen, concerten en een avonturenparcours ATB en 4 x 4.

Feesten en evenementen Draguignan en omgeving

Rozenfeest

Elk jaar in de maand Augustus vind het rozenfeest plaats. inlichtingen over dit feest zijn te verkrijgen op het gemeentehuis van het plaatsje les Arces-sur-Argens.

Wijnfeest

Het wijnfeestcomité van Taradeau organiseert verschillende feesten en evenementen, inlichtingen zijn te verkrijgen op het gemeentehuis onder het volgende telefoonnummer:

00-33 4 94 99 70 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *