Clermont Ferrand: informatie en hoofdstad van de Auvergne

Clermont-Ferrand, de hoofdstad van de Auvergne, zes reden om deze gezellige stad in Frankrijk te bezoeken.

Clermond Ferrand

Clermont Ferrand: bezienswaardigheden en hoofdstad van de Auvergne

Het oude centrum van de stad Clermont-Ferrand is op een uitgewerkte vulkaan gebouwd. Rond de stad liggen tientallen afgeronde vulkaantoppen. Het symbool van de stad Clermont-Ferrand is de Puy de Dôme, de bekendste vulkaan uit de omgeving met een hoogte van bijna 1500 meter. Vele gebouwen in de stad zijn gebouwd van vulkaansteen uit Volvie. De zwarte gloed van de gebouwen doet in eerste instantie denken aan milieuvervuiling maar heeft hier in werkelijkheid dus niets mee te maken. Een mooi voorbeeld van een gebouw uit vulkaansteen is de dominante zwarte kathedraal Notre-Dame de l’Assomption. Als men interesse heeft voor de vulkanen in deze regio is het themapark Vulcania, wat is gelegen op 15 kilometer van Clermond-Ferrand een aanrader.

Clermont-Ferrand en zijn bronnenstelsel 

Clermont-Ferrand heeft een uitgebreid bronnenstelsel, wat vroeger door gebrek aan een rivier of bovenputse waterplaats, werd gebruikt om de stad van water te voorzien. Toendertijd putten bewoners van de stad hun water uit de verschillende bronnen in het poreuze vulkaangesteente. In Clermont-Ferrand zijn nog steeds 51 fonteinen en bassins. Een leuke wandeltip is om bij het Office du Tourisme (vvv) de wandelkaart op te halen die voert langs alle 51 fonteinen en bassins en waarmee men tevens de gehele stad doorkruist. Een bekende fontein in de stad is de Fontaine d’Amboise, deze fontein is gebouwd in renaissancestijl.

Het ontstaan van Clermont-Ferrand en de wijk Montferrand 

In het jaar 1630 werd besloten dat de plaatsen Clermont en Montferrand samen werden gevoegd en dat de nieuwe naam Clermont-Ferrand zou zijn. Montferrand is nu een speciale wijk van Clermond waar nog een rustige meer dorpse sfeer heerst. Langs de Rue de la Rodade en de Rue Jules-Guesde staan mooie zestiende eeuwse vakwerkhuizen. Ook in deze wijk doet het vulkaansteen dienst als bijzonder bouwmateriaal. Een mooi voorbeeld hiervan is de Notre Dame de Prospérité, een kerkje wat te vinden is aan de Reu Kléber. Vanuit het stadcentrum rijdt er iedere tien minuten een tram naar de wijk Montferrand. De tram heeft een reistijd van 5 a 10 minuten.

Clermont-Ferrand en Michelin 

De fabrieksnaam Michelin is al sinds het jaar 1889 verbonden aan de stad Clermont-Ferrand. Het bedrijf gaf de stad door het hele land bekendheid. Het zorgde voor veel werkgelegenheid in de streek en men liet zelfs een arbeiderswijk bouwen met de naam Cité Michelin. Het hoofdkantoor van de multinational is nog steeds gevestigd in Clermont-Ferrand. De stadstram die sinds 2006 rondrijdt in Clermont-Ferrand is één van de weinige trams met rubberen banden (toeval?). In het kleine winkeltje Espace Michelin in het centrum van Clermont-Ferrand kan men kaarten, reisgidsen en vele verschillende Bibendum (het bandenmannetje)poppen en afbeeldingen kopen. Sinds 2009 is er een expositieruimte waar de geschiedenis van Michelin in beeld wordt gebracht.

Clermont-Ferrand winkelstad 

Clermont-Ferrand met zijn grotendeels autovrije centrum is een leuke plaats om heerlijk rond te snuffelen bijvoorbeeld in de Rue des Gras. Wat een brede straat is met winkels en boetieken. Een leuke winkel hier om in rond te kijken is bijvoorbeeld Couleurs d’Auvergne een winkel met producten uit de streek. Hier koopt men bijvoorbeeld het aperatief gentiane, wat is gemaakt van de gentiaanwortel. Ook de oude confiserie La Ruche Trianon met zijn gekonfijt fruit en ander suikergoed nodigt uit tot kopen. Vlakbij is ook de overdekte markt van Saint-Pierre, een zeer lelijk marktgebouw van buiten maar binnen kan men heerlijk rondkijken en genieten van alle verse produkten die de streek te bieden heeft. Iedere eerste zaterdag van de maand is er in de stad een professionele antiek- en rommelmarkt waar vaak leuke dingen zijn te verkrijgen. Andere aanraders voor de liefhebbers: het atelier van Richard Pabiot die antieke meubelen restaureerd of de winkel met blaasinstrumenten van Francois Arbon.

Clermont-Ferrand en lekker eten 

Bewoners van de stad Clermont-Ferrand en de streek de Auvergne houden van lekker eten. Vele Parijse restauranthouders zijn van origine afkomstig uit de Auvergne. De regio Auvergne staat bekend om zijn stevige boerengerechten waarbij veel gebruik wordt gemaakt van kool, worst, linzen en grote stukken vlees. Tegenwoordig ook met vele lichtere varianten. Ook de lokale klaasplank is zeer de moeite waard.

Een paar aanraders in de stad die een bezoek zeker waard zijn:

  • Le Chardonnay een bar à vins waar het wijnadvies uitstekend is en echt toegespits op de opgediende gerechten uit de regio.
  • L’Alambic waar je heerlijke koolsoep, gevulde varkenspoot of een soort hartige taart kunt eten met vlees, groente en pruimen (pounti).
  • Het moderne restaurant Le Sissi dichtbij de kathedraal gelegen waar een lunchmenu kan worden gegeten wat van een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *