Champagne: wat is champagne de merknaam en de produktie

Champagne een regio in Noord Frankrijk is het gebied waar de champagne vandaan komt, overal op de wereld wordt champagne gemaakt, alleen uit champagne is de echte. Lees hier waarom.

champagne in frankrijk

Champagne: wat is champagne de merknaam en de produktie

Champagne is een drank of wijn die veel gedronken wordt bij de jaar wisseling, of bij trouwfeesten en andere feesten en dopingen van schepen, maar wat is champagne eigenlijk en hoe is het ontstaan. In dit artikel :

  • Wat is champagne
  • De merknaam champagne
  • De regio champagne
  • De merken van champagne
  • De produktie van champagne
  • Wetenswaardigheden van champagne
  • Champagne aanbieding online (leuk kado)

Wat is champagne

Champagne is een “heerlijke” bubbel wijn en dat is eigenlijk alles wat de meesten er van weten. Champagne is ontstaan doordat wijnboeren in Noord Frankrijk met zure wijnen kwamen te zitten, zeker na koude natte zomers bleek het in het noorden niet goed te komen met de wijn, want zure wijnen zijn niet te verkopen. Om dit probleem op te lossen wer begonnen met een suiker mengsel toe te voegen aan de zure wijn, zo werd een methode ontwikkeld die een werkwijze werd om een bijzonder produkt te ontwikkelen.

Na enige tijd ontstond een wijn met bubbeltjes die champagne heet, en die al snel de regeringsgebouwen en het paleis van Versailles binnen kwam. Snel werd deze wijn een groot succes, en zo konden de wijnboeren die eerst met zure wijn zaten, nu bakken geld verdienen omdat hun produkt veel geld waard werd. Prijzen zijn al snel € 20 tot € 50 en zelf nog veel duurder.

Door deze ontwikkeling werd champagne interessant om na te gaan maken, dit niet alleen in Frankrijk maar over heel de wereld.

De merknaam champagne

De merknaam champagne is sinds 2010 niet meer vrij te gebruiken, de naam staat nu alleen nog ter beschikking aan wijnboeren uit de regio champagne, dat is een regio in Noord Frankrijk en Reims is de hoofdstad van de Champagne. Boeren binnen de grenzen van champagne kunnen de naam champagne voeren op hun bubbelwijn produkt, als ze voldoen aan de werkwijze champenoise, de methode die door het overkoepelend orgaan wordt voor gestaan. Dit is wetgeving die door Europa is vastgesteld, dus overtredingen komen voor het gerecht en worden beboet.

De Europese Unie heeft verder geen controle op de uitvoering, dus wijnboeren kunnen mengen zoveel als ze willen, en kunnen dus heel champagne vol zetten met wijnstokken, zelf de kwaliteit doet niet zoveel ter zake. Door het grote tekort en de hoge prijzen, is de wijnboer er veel aan gelegen om zoveel mogelijk wijn te produceren, niet alleen op zuid hellingen maar overal spruiten wijngaarden uit de grond. De landbouw gronden zijn van € 10.000 naar gigantisch hoge prijzen gegaan, omdat er dus goud valt te verdienen.

Al deze verschillende soorten druiven, van al die verschillende hellingen, noordelijke, zuidelijk, westelijke en overal waar maar geplant kan worden geeft aan het einde een bulk champagne die kwalitatief niet meer zo best is. Maar de naam champagne geeft garantie op hoge prijzen, dus de kwaliteit laat het flink af weten.

De regio Champagne

De regio Champagne is een regio in Noord Frankrijk, Champagne Ardenne grenst aan Belgie, en is dus in een goeie drie uur te bereiken vanuit Nederland. De Hoofdstad is Reims en dat is de twaalfde stad van Frankrijk, de stad heeft 187.181 inwoners, en is het middelpunt van de champagne. Andere grote steden in de regio die ook bekend zijn van de champagne zijn Chalons en Champagne en Epernay. Deze regio is dus de basis van de champagne, ook is er veel landbouw.

Het is een heel mooie regio zeker als de zon schijnt en je ziet al die wijngaarden dat is fantastisch, zelf ben ik er veel geweest. Jaren geleden was ik op een fabriek bij Reims, het was aan het eind van de dag en het personeel dronk veel koffie, na enig vragen bleek dat ze doorlopend champagne dronken. Na die tijd heb ik daar elke keer champagne meegnomen, een wijnboertje kwam de flessen persoonlijk afleveren als ik gebeld had, het personeel gaf het door. Nooit meer zo heerlijke champagne gedronken.

De merken van champagne

Wat zijn de bekendste champagne merken :

  • Moët & Chandon
  • Bollinger
  • Veuve Cliquot
  • Dom Perignon
  • Piper Heidseck
  • Taittinger
  • Mumm
  • Krug
  • Cristal
  • Ruinart
  • Laurent Perrier
  • Louis Roederer
  • Pommery
  • Pol Roger

Bovenstaande merknamen hebben allemaal een percentage boven de 2,5% van de produktie, daarnaast zijn er nog een 20 die minder dan 2,5 % hebben. Naast deze grote namen zijn er ook nog honderden kleine wijnboertjes die wat champagne maken, die veelal beter is dan van de grote namen, dit is dus de echte champagne.

De produktie van champagne

Door een wijziging in de wet mocht men in champagne een dossering suiker toevoegen aan hun zure wijnen, daar kregen ze na verloop van tijd een AOC voor. Na de pluk van de druiven word er most van gemaakt die 10 tot 18 uur moet bezinken, na het bezinken wordt het heldere sap of vloeistof afgetapt om daarna te fermenteren. Bij het fermenteren wordt het druivensap omgezet naar wijn, daarna gaaat de nieuwe wijn in de fles, er zijn dan nog geen bubbeltje. Er wordt in de fles een paar gram suiker en wat gist toegevoegd, om daarna te gisten op de fles, het gas wat vrij komt blijft in de fles.

Een hele maand lang worden de flessen in de morgen en in de avond een kwartslag gedraait, draaien naar rechts is het beste.

Daarna blijven de flessen liggen gisten, om na ongeveer 15 maanden tot maximum 4 jaar de gist prop te verwijderen. deze word bevroren en daarna verwijderd, andere wijnboeren laten de gist prop door druk er uit komen. Direct daarna gaat de suikeroplossing of siroop in de fles, de champagne heeft dan al zijn bubbeltjes, waarna de champagne nog vier maanden moet rusten om op smaak te komen.

Wetenswaardigheden van champagne

  • In de Champagne zijn ongeveer 15000 wijnboeren
  • Daarvan zijn er 252 zelfstandige wijnboeren
  • Bijna alle wijnlanden in de wereld hebben champagne
  • Maar mogen deze niet aanbieden onder deze naam
  • Moët & Chandon is de grootste producent van champagne
  • De AOC die champagne ontvangen heeft van de EU garandeert kwaliteit en traditie
  • Het tegendeel blijkt waar te zijn
  • Champagne heeft een jaarlijkse omzet van rond de 4 miljard euro
  • Van de 300 miljoen flessen blijft de helft in eigenland
  • De top 4 is 1 Engeland 2 Amerika 3 Duitsland en 4 belgie
  • Andere champagne landen zijn : Zwitserland, Slowakije, Hongarije, Australie, Nieuw Zeeland, Spanje en ook in de andere wijnlanden is champagne.
  • In het Zwitserse dorp Champagne maakt men champagne zonder bubbels
  • Toch mogen ze de naam champagne niet gebruiken
  • Nu bieden ze deze te koop aan onder C-ampagne

Champagne aanbieding online

Leuk kado voor twee personen met hapjes en bubbels, een heerlijke fles champagne en hapjes voor een herdenking of jubileum, leuk om te geven leuk om te krijgen.

Bestel dit leuke kado

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *