Aix en Provence: omgeving Aix en Provence wijnen kastelen bezienswaardigheden monumenten

Wijnen kastelen bezienswaardigheden monumenten feesten en evenementen in Aix en Provence en zijn omgeving. 

Aix en provence

Aix en Provence: omgeving Aix en Provence wijnen kastelen bezienswaardigheden monumenten

In de regio Aix vinden we volop kastelen en wijnbouw. Mooie wijnkastelen en echte bastides( authentieke Provencaalse hoeven ) in een omgeving van mooie parken met kastanjebomen en standbeelden. Deze zeer mooie en bijzondere omstandigheden hebben mede gezorgt voor de bekendheid van deze streek. De wijngaarden liggen in gevarieerde landschappen zoals: droge vlaktes, bossen en terreinen met kreupelhout. Rijd men in de richting van le Tholonet dan kan men genieten van de indrukwekkende berg Siante-Victoire. Aix-en-Provence heeft een rijke geschiedenis en een openluchtmuseum. De architectuur van de stad is indrukwekkend, het Albertasplein, het museum Granet en de kathedraal met kruisgang Saint-Sauveur zijn interessant om te bekijken. Maar ook is het heerlijk uitrusten op een gezellig terrasje op de Cours Mirabeau.

Aix en Provence

Aix-en-Provence een stad met ruim 140.000 inwoners ligt in het zuiden van Frankrijk dichtbij de stad Avignon, op een kwartier afstand van zowel het vliegveld van Marseille als van het TGV treinstation, en met een half uur rijden bereikt men Marseille, Arles of kan men heerlijk zonnen en zwemmen aan de stranden van de Middelandse Zee.

Aix-en-Provence heeft een rijke geschiedenis en een openluchtmuseum. De architectuur van de stad is indrukwekkend, het Albertasplein, het museum Granet en de kathedraal met kruisgang Saint-Sauveur zijn interessant om te bekijken. Maar ook is het heerlijk uitrusten op een gezellig terrasje op de Cours Mirabeau.  Het Cours Mirabeau mag men als toerist niet missen het is een brede doorgang met mooie platanenbomen, fonteinen en mooie huizen. Een oude stadsmuur verdeelt de stad Aix-en-Provence in twee gedeelten, in het zuiden en westen van de muur de nieuwe stad en in het noorden de oude stad met zijn onregelmatige straten en zijn mooie herenhuizen uit de voorgaande eeuwen.

Musea in Aix-en-Provence

Het museum Paul Arbaud over aardewerk

Het museum Granet, dit museum besteed aandacht aan de schilderkunst, beeldhouwkunst en archeologie uit de streek. Openingsjaar 2013.

Het natuurhistorisch museum ( le musee d’ histoire naturelle )

Het tapijtenmuseum ( le musee de tapisseries ) waar men een behoorlijke collectie wandtapijten en meubels uit de 17e en 18e eeuw kan bewonderen. Het museum is gehuisvest in het aartsbisschoppelijk paleis.

Aix-en-Provence en de bezienswaardigheid

Het stadhuis ( Hôtel de Ville )van de stad Aix-en-Provence is gebouwd in de klassieke 17e eeuwse bouwstijl, en is gelegen aan het mooie plein Place de l’ Hôtel de Ville. In het stadhuis kan men mooi houtwerk en verschillende wandtapijten bekijken, terwijl het stadhuis ook een klokkentoren uit het jaar 1510 rijk is.

Aix en Provence stad van duizend fonteinen

Stad van duizend fonteinen is een naam waarmee Aix en Provence ook regelmatig wordt aangeduid. De bekendste fonteinen van de stad zijn:

Fontein van de vier dolfijnen ( fontaine des quatre dauphins ) uit de 17e eeuw gelegen in de wijk quartier mazarin.

Drie fonteinen beneden bij de Cours Mirabeau, een 19e eeuwse fontein gewijd aan koning Rene, een natuurlijke heetwater fontein ( het water heeft een temperatuur van 34 graden ) deze fontein is bedekt met mos en stamt uit de Romeinse tijd. Een monumentale fontein met drie grote standbeelden uit het jaar 1860, de standbeelden beelden kunst, landbouw en rechtvaardigheid uit. Tevens zijn er nog verscheidene bijzondere fonteinen in het oudere gedeelte van de stad.

Wijnen uit de regio Aix en Provence

Als men hier wijnen proeft hebben deze de herkomstbenaming Coteaux d’ Aix en Provence. Deze wijnen vinden we voornamelijk de richting van Alpilles uit en rondom het Etang de Berre. In totaal plusminus 3.000 hectare, die verspreid liggen over 49 verschillende gemeentes. De meeste van deze wijngaarden zijn nog jong (zo’n 20 jaar), en voornamelijk produceerd men hier rosé- en rode wijnen.  52 procent roséwijnen en 42 procent rode wijnen. In het oosten vinden we een wijngebied rondom de berg Sainte-Victoire. Wijnen met de herkomstbepaling Vins de Pallette produceerd men in de gemeenten Meyreuil en le Tholonet.

Kastelen in Frankrijk omgeving Aix en Provence

Chateau de Pourcieux

Dit mooie bouwwerk uit de 18e eeuw bestaat uit een echt provencaals gebouwencomplex wat op de monumentenlijst staat. Bij het gebouwencomplex horen onderaardse kelders waar zeer grote 18e eeuwse vaten zijn opgeslagen. Rondleidingen op kasteel de Pourcieux zijn voor groepen op afspraak mogelijk in de Franse, Engelse of Duitse taal.

Chateau Coussin Sainte-Victoire

Kasteel Coussin Sainte-Victoire dateert uit de 17e eeuw. In de 18e eeuw werd het kasteel met de achterliggende berg Sainte-Victoire gekocht door de advocaat Jean Baptiste Coussin werkzaam bij het gerechtshof van Aix-en-Provence. Recentelijk is het kasteel Coussin Sainte-Victore gerestaureerd en heeft nu veel weg van een haciënda. Voor groepen zijn rondleidingen in Chateau Coussin Sainte-Victore in Frans of Engels op afspraak mogelijk.

Mas de Graviers

Mas de Graviers is een echte provencaalse herenboerderij met een deftige architectuur. Het gebouw is 200 jaar oud en ligt in het midden van een wijngaard. Men kan hier met de familie mee eten in een gemoedelijke, gezellige sfeer. Tevens zijn er cursussen te volgen waaronder kookcursussen, tijdelijke schilderijtentoonstellingen te bekijken en zalen beschikbaar voor seminars en recepties.

Chateau Grand-Boise

Grand-Boise is een zeer mooi herenhuis wat door magistraten werd gebouwd in het jaar 1610. Het is gelegen op een berg genaamd Mont-Aurélien, deze berg is gelegen tegenover de berg Sainte-Victoire. In het Frans zijn rondleidingen voor groepen op afspraak mogelijk.

Chateau Simone kasteel Simone

Het middelste gedeelte van het gebouw chateau Simone stamt uit de 16e eeuw en werd gebouwd door de broeders van de Grote Karmelieten van Aix, een mooi staaltje architectuur. In de 15e eeuw was het mooi onderhouden, prachtige landgoed met zijn waterfonteinen en zeer mooie tuinen de ommuurde wijngaard van de toenmalige koning René. De kelders zijn dagelijks behalve op zondag te bezichtigen.

Chateau du Seuil

Dit mooie landgoed ligt op de heuvel van la Trévaresse en is een mooi voorbeeld van provencaalse architectuur. Het dateert uit de 13e en 17e eeuw en zowel de gebouwen als de tuinen zijn te vinden op de monumentenlijst.

Chateau de Beaupre

De ontvangst op kasteel de Beaupre vind plaats in een kelder waar eiken vaten staan opgesteld. Men kan hier iedere dag terecht en rondleiding voor groepen zijn op afspraak mogelijk in het Frans en Engels. Het vroegere poststation waar tevens gelegenheid was voor vermoeide reizigers op doorreis om te overnachten is uitgegroeid tot een wijnbouwexploitatie. De Provencaalse hoeve is indrukwekkend met zijn fonteinen en waterstralen, en het kasteel de Beaupre wordt omringd door een uitgestrekt pijnboombos.

Kasteel Chateau de Calissanne

Dit landgoed van meer dan 1000 hectare wat gelegen is aan de oever van het étang de Berre is één van de grootste landgoederen van de Provence. In opdracht van een parlementslid van het hof van Aix werd het kasteel met ronde torens in de 17e eeuw gebouwd. Men kan hier verschillende overblijfselen uit de Romijnse tijd bezichtigen, tevens is er een souvenierwinkel. Groepen kunnen op afspraak zowel in het Frans als in het Engels worden rondgeleid.

Chateau kasteel Bas

Grote trekpleister bij kasteel Bas is de Romeinse tempel van Vernègques op het terrein van het landgoed. Deze Romeinse tempel is een historisch monument dat terug te vinden is op de monumentenlijst. Tevens vinden we hier de kapel Saint-Cézaire die stamt uit het Karolingische tijdperk. Groepen kunnen op afspraak op chateau Bas worden rondgeleid in het Frans of het Engels.

Chateau de la Gauke kasteel de la Gaude

Chateau de la Gaude is een prachtig kasteel met schitterende tuinen en mooie fonteinen. Het kasteel staat op de monumentenlijst. Het kasteel de la Gaude vinden we op slechts vijf minuten gelegen van Aix-en-Provence in de richting van les Pinchinats. Ook architectonisch is het chateau een waar staaltje van vakwerk. In de zomermaanden worden hier door de plaatselijke VVV rondleidingen gegeven.

Chateau de Fonscolombe

Chateau de Fonscolombe is een schitterend kasteel met een koninklijke uitstraling, het heeft ronde torens met een puntdak en ligt in een mooi park. Het kasteel de Fonscolombe werd gebouwd in de 18e eeuw en het draagt de wapens van zijn eigenaar de markies van Saporta. Op afspraak is het mogelijk een rondleiding door de werkelijk prachtige tuinen mee te maken ook kan men inschrijven voor een excursie die wordt georganiseerd door het Office de Tourisme( de VVV ) van Aix-en-Provence gedurende de zomermaanden. Op slechts 400 meter van het landgoed kan men wijnen proeven bij een wijnproeverij.

Chateau Pont-Royal

Chateau Pont-Royal is een 18e eeuws herenhuis wiens gewelfde stallen in de tijd van 1740 tot 1890 dienst deden als relais van de Koninklijke Post, het zorgde voor een verbinding tussen Parijs en Marseille waar men vroeger verschillende dagen over reisden. In het herenhuis kan men provencaalse produkten bekijken evenals permanente tentoonstellingen van schilderijen en beeldhouwwerken. Muziek is ook een item op het kasteel, in de maand Juli worden er concerten gegeven met als naam de muziekavonden van Pont-Royal.

Kasteel de Beaulieu

Midden in een prachtige tuin in Franse stijl ligt dit mooie gebouw uit de 15e eeuw. In de 17e eeuw is het kasteel de Beaulieu nog verbouwd het heeft 4 torens. Rondleidingen in het Frans en Engels door de tuinen en de kelders zijn op afspraak mogelijk.

Chateau la Coste

Chateau la Coste is een mooie hoeve die is ontworpen in het jaar 1682 door de architect Andrea Palladio. Er is een prachtige laan met ligusters en rozenstruiken die samen met de wijngaarden voor een heel mooi plaatje zorgen. In de winkel is een wijnproeverij. Groepen kunnen op afspraak worden rondgeleid zowel in het Frans, Engels als Spaans.

Chateau Vignelaure

Chateau(kasteel) Vignelaure bestaat uit een hoeve die dateerd uit de 18e eeuw, deze bezit een centraal bassin en een dubbele trap. De hoeve is gelegen tegenover een chic park met zeer mooi gesnoeide struiken. Er is een oud wijnpakhuis eveneens uit de 18e eeuw. In een vertrek naast het huis kan men wijn proeven en kopen. Groepen kunnen worden rondgeleid op afspraak in twee talen( Frans en Engels ).

Aix en Provence bezienswaardigheden en monumenten

Aix en Provence en omgeving biedt verschillende interessante bezienswaardigheden en monumenten die de moeite waard zijn.

De Sainte-Victoire

Deze berg met zijn hoogte van 1011 meter dankt zijn bekendheid mede aan de schilder Paul Cézanne die deze berg op vele verschillende manieren schilderde zodat zijn schoonheid bij velen bekend is. Het is mooi om hier te wandelen, de  bergrug van kalksteen beslaat 12 kilometer en de schoonheid van de Sainte-Victoire en de omgeving zijn steeds anders.

De abdij van Silvacane

De abdij van Silvacane dateerd uit de 12e eeuw werd gebouwd door cisterciënzers en is gelegen midden in moerassen. In de 15e eeuw werd de abdij geplunderd en verlaten. In de 16e eeuw werd de abdij de parochiekerk van la Roque d’Antheron. Men organiseert hier tijdens de zomer concerten klassieke muziek.

Le Tholonet

Le Tholonet is een mooie plaats waarvan een mooie laan met platanen ons voert naar het mooie 17e/18e eeuwse kasteel van Gallifet. Tevens staat er in le Tholonet voor de gerestaureerde molen een gedenksteen met het beeltenis van de schilder Paul Cézanne.

Er zijn hier verschillende mooie wandelroutes die gaan in de richting van de stuwdammen van Bimont en Zola.

Het kasteel van la Barben met zijn dierentuin en vivarium

Het kasteel van la Barben heeft een heel mooi interieur met meubels zowel uit de 17e -als uit de 18e eeuw en zeer mooie schilderijen eveneens uit de 17e eeuw. De tuinen zijn in Franse stijl en werden ontworpen door le Nõtre. Wat een bezoek aan het kasteel van la Barben dubbel zo leuk maakt zijn de dierentuin en het vivarium die ook op het landgoed zijn gelegen.

Feesten en evenementen Aix-en-Provence en omgeving in het kort

  • Het wijnfeest van Rognes – verdere inlichtingen bij de plaatselijke VVV (Office de Tourisme)
  • Het wijnfeest van de coteaux d’Aix-en-Provence op de laatste zondag van Juli op de Cours Mirabeau in Aix-en-Provence.
  • Het wijnfeest in Coudoux in Januari – verdere inlichtingen te verkrijgen bij het Office de Tourisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *